Mačka v stanovanju: 5 idej, kako pričarati zunanje okolje

Mačka v stanovanju: 5 idej, kako pričarati zunanje okolje

Objavljeno v Nekategorizirano | 0
Deli s prijatelji

Čeprav mačka v stanovanju v primerjavi z zunanjimi mačkami živi bolj varno in daljše življenje, to še ne pomeni, da vse živijo tudi enako srečno. Nekatere notranje mačke sicer sploh ne pogrešajo življenja na ulici in so presrečne, ker imajo varno zatočišče ter vdane služabnike. Dneve najraje preživljajo na radiatorju, v novi kartonski škatli, v omari ali katerem drugem tipičnem mačjem pribežališču – življenja zunaj, ko morajo biti neprestano na preži in lovu ne pogrešajo niti najmanj.

Niso pa vse mačke tako hitro zadovoljne z notranjim življenjem. Mačka je v osnovi lovec in če je njen instinkt močan, se bo v stanovanju hitro začela dolgočasiti. To se bo izrazilo v obliki nezaželenega in (samo)destruktivnega vedenja, poleg tega se lahko tudi pri mačkah, tako kot pri ljudeh in psih, razvije stres, ki pa nikakor ne more pozitivno vplivati na kakovost njenega življenja, posledično pa tudi vašega.

Rešitev seveda ni v tem, da mačko izpustimo v okolje, kjer nanjo prežijo številne nevarnosti – od drugih živali, avtomobilov in nevestnih ljudi, temveč da poskrbimo, da se bo lahko popolnoma varno in usmerjeno razživela in izživela doma, v varnem okolju. To pa lahko naredimo na različne načine.

5 namigov, s katerimi se bo mačka v stanovanju počutila kot zunaj

Že z nekaj preprostimi triki in pripomočki lahko bistveno vplivamo na kakovost življenja notranje mačke ter ji ponudimo (skoraj) vse, kar bi si izbrala tudi sama zunaj. Seveda ni nobene potrebe, da vse takoj nabavimo in mimogrede kupimo stvari, ki naše mačke ne bodo zanimale niti približno. Začnimo počasi, opazujmo, kaj mački ustreza in ne pozabite – veliko stvari lahko naredimo tudi sami!

Igranje z mačko na 100 in en način

Kdor si omisli mačko, ker se mu z njo ni treba ukvarjati, živi v veliki zmoti. Notranjim mačkam preprosto moramo posvetiti pozornost, saj smo nenazadnje prav mi odgovorni zato, da se mačka pri nas dobro počuti. Z igro bo mačka potešila svoj lovski nagon, zaposlila možgančke in potrošila odvečno energijo, ki se ji je nabrala po 10+ urnem dremežu. Pri mačjih igračah in igranju z mačko velja samo eno preprosto pravilo: izberite tisto, kar ustreza vaši mački. Nekatere obožujejo plišate miške, druge se raje igrajo s piskajočimi žogicami, potem so tukaj tiste ta brihtne, ki nujno potrebujejo interaktivne igrače.

TOP namig: Igrače za mačke lahko tudi naredimo sami.

Mačka bo skozi igro ohranjala fizično kondicijo in posledično tudi idealno telesno težo – debelost pri mačkah pa je ena izmed pogostih težav notranjih mačk, ki posledično vpliva na številne druge bolezni in na krajšo življenjsko dobo.

Praskalne površine

Mačka mora praskati, o tem ni dvoma. Zunanje muce praskajo po deblih in plezajo po drevesih, notranjim mačkam moramo ponuditi ustrezno alternativo: praskalnik. Večji kot je, bolje je, višji kot je – še bolje je, saj vemo, da mačke obožujejo višino! Praskalnik je eden izmed ključnih elementov, s katerim lahko v stanovanju imitiramo čim bolj naravno okolje mačke, hkrati pa pohištvo zaščitimo pred ostrim mačjimi krempeljčki. S praskanjem si mačka brusi kremplje, preteguje hrbtenico in verjeli ali ne, se sprošča ob stresnih situacijah! Praskanje je sicer tudi eden izmed načinov označevanja teritorija, zato se verjetno vsi strinjamo, da je res najbolje, da njen teritorij postane njen praskalnik.

TOP namig: Če se vsaj približno znajdemo, lahko dobimo tudi poceni mačji praskalnik.

Izkoristimo prazne stene

Vertikalni prostor je za lovce zelo pomemben, višina jim nudi neke vrste kamuflažo in samozavest. Police za mačke, ki jih namestimo na steno ali različna viseča ležišča, ki jih obesimo na radiator ali pritrdimo na steno, so še nekaj, kar bo v varnem zavetju stanovanja posnemalo naravno okolje, ki ga vaša mačka tako zelo potrebuje.

Police visoko na steni in viseče ležišče: točno to, kar mačka išče tudi v naravi! Viseče ležišče dobiš tukaj.

ležišče za mačke za na steno

Vir

Radiatorska ležišča za mačke, sploh v obliki duplin, so prav tako zadnja mačja moda. Tako radiatorsko ležišče dobiš tukaj.

radiatorsko ležišče za mačke

Vir

Omogočim varno opazovanje okolice

Ni lepšega kot opazovanje ptičev in drugih živali, najlepše pa je tako, da je popolnoma varno za vse vpletene. Mački moramo omogočiti stik z zunanjim svetom, torej dostop do okna, okenske police ali balkona, od koder lahko varno opazuje dogajanje okoli nje. Najbolje je, če balkon ustrezno zamrežimo, okna pa zaščitimo s posebnimi rešetkami in se tako izognemo izgubljenim in poškodovanim mačkam, ki so po posledica pretirane zvedavosti ali neprevidnosti. Opazovanje okolice lahko mačko zabava ure in ure, zato ji ga moramo omogočiti brez pardona!

Okna in balkone zaščitimo z mrežo, nagibna okna (okna na “kipanje” ali “ventus”), moramo prav tako zaščititi, saj notranjim mačkam predstavljajo nevarnost za zadušitev:

Zasadimo mačjo travo in ponudimo pravo mačjo hrano

Mačka, ki živi zunaj ali pa kombinirano notranje-zunanje življenje, si lahko sama postreže s travo in če ji ponujena briketirana hrana ne paše, si bo prej ali slej zunaj ulovila nekaj, kar je za njeno vrsto bolj značilno in primerno. Notranje mačke nimajo tega privilegija, zato je absolutna naša odgovornost, da poskrbimo za ta “luksuz”.

Zasadimo mačjo travo, da jo bo naša mačka v stanovanju imela vedno na voljo in ji vsaj od časa do časa ponudimo sveže in slastno surovo meso. Ne pozabite, da je primerna hrana neposredno povezana s počutjem in zdravjem vaše mačke – za prave mačje lovce si lahko omislimo tudi igrače, v katere skrijemo hrano, mačka pa jo mora potem iskati in uloviti.

Torej, mačka v stanovanju – absolutno DA, a moramo ji zagotoviti primerno okolje in zabavo. Nekatere mačke so okoli tega bolj zahtevne, druge manj. Če boste mačko posvojili preko društva ali zavetišča, kar je tudi najbolj primerna poteza, vam bodo najbolje znali svetovati o izberi primerne mačke. Saj veste, mačke izbiramo po karakterju in ne videzu 🙂

Deli s prijatelji
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si

Leave a Reply