Mačke brez dlake – bi jo res imeli?

Mačke brez dlake – bi jo res imeli?

Objavljeno v Nekategorizirano | 0
Deli s prijatelji

Mačke brez dlake so nedvomno nekaj posebnega! Le redki pa vedo, da so prve brezdlake mačke nastale pravzaprav kot posledica genske mutacije, vse naslednje »pasme« pa so produkt načrtne in selektivne vzreje ter križanja mačk različnih pasem z brezdlako mačko. Mnogi menijo, da so mačke brez dlake primerna izbira za alergike, drugi pa bi si jih izbrali zato, ker če mačka nima dlake, potem to pomeni, da z njo ni veliko dela, pa še dlak ni po stanovanju! Hm, vse našteto pa ne drži popolnoma, poglejmo zakaj 🙂

Zakaj mačka brez dlake ni nujno najbolj primerna za alergike?

 

Ljudje, ki so alergični na mačke, so načeloma alergični na mačje izločke (urin, iztrebki …) ter na protein oz. encim, ki je v mačji slini. Dlaka sama po sebi niti ni toliko problematična, problematično je mačje lizanje dlake, s čimer se alergen v slini prenaša dalje. Skrbnik boža mačko, s čimer pride preko dlake v stik z alergenom, ki povzroči reakcije. Mačja dlaka pa je itak vsepovsod v stanovanju, najdemo jo na naših oblačilih, na sedežni garnituri, na pohištvu in po temnih kotičkih, zato alergikom na žalos res ni težko priti v stik z alergenom.

Obstajajo pa pasme mačk, ki so bolj primerne za alergike, vsaj v tistih primerih, ko alergija na mačke ni zares huda, a zaradi zgoraj naštetih razlogov to niso nujno mačke brez dlake.

Mačka brez dlake potrebuje bistveno več nege kot mačka »z«

Ali ste vedeli, da je mačke brez dlake potrebno redno, 1-krat tedensko kopati? Na vsakodnevnem »to-do« seznamu sicer res ni česanja, temveč redno brisanje s krpo, ki vpija odvečno maščobo. Mačke brez dlake imajo namreč v primerjavi z navadnimi mačkami bistveno bolj mastno kožo, saj nimajo kožuščka, ki bi vpijal maščobo. Mastni madeži se lahko potem poznajo na pohištvu, na njeni in vaši postelji, praktično kjerkoli, kjer se mačka zadržuje … in če ne boste redno skrbeli za njeno kožo, se lahko pojavijo mozoljčki.

Resni in odgovorni vzreditelji bodo zato mačke brez dlake praktično takoj začeli navajati na kopeli, vi pa morate te dobre navade samo še obdržati.

Toliko več pozornosti morate nameniti idealni telesni teži, saj se mačkam brez dlake s prekomerno telesno težo lahko koža med gubicami hitreje vname, posledično pa se lahko pojavijo glivice in bakterije.

Mačke brez dlake bolj zebe in ne smejo biti izpostavljene močnemu soncu

Kožuh je zaščita in mačke brez dlake niso neposredno zaščitene pred močnim soncem, zato jih lahko močno opeče, ob nižjih temperaturah pa jih začne hitro zebsti. Prav zaradi tega so primerne izključno za notranje bivanje, pred potencialnimi sončnimi opeklinami pa jih lahko zaščitimo s posebno kremo z zaščitnim faktorjem, ki deluje po enakem principu kot zaščitne kreme za ljudi.

Pozimi je kurjava obvezna tudi takrat, ko ste zdoma ali pa morate mački vsaj omogočiti ogrevano ležišče. Nekateri skrbniki brezdlakih mačk njihove mačje prijateljice oblečejo; to je tudi rešitev, a vsaj na začetku morate paziti, da se bo mačka v »puloverju« počutila udobno in si ga ne bo želela sleči, ob tem pa bi se kam zataknila in kdo ve kako bi potem končala.

Pasme mačk brez dlake

Sfinga (Sphnyx)

Sfinga je najbolj znana mačka brez dlake in le kako ne bi bila, saj je tudi ena izmed prvih brezdlakih mačk (pred njo naj bi na začetku 20. stoletja obstaja ti. mehiška brezdlaka mačka, a se njena »pasma« ni ohranila). Prvič se je pojavila v Kanadi, v poznih 60. letih prejšnjega stoletja, zato jo nekateri imenujejo tudi kanadska brezdlaka mačka.

sfinga mačka brez dlake

Vir

Donskoy

Ruska brezdlaka mačka, ki je nastala po naključju; v 80-ih letih prejšnjega stoletja je Elena Kovaleva rešila mačko, ki je zaradi stresa začela izgubljati dlako. Po kotitvi so dlako začeli izgubljati tudi njeni mladički, vzreditelji pa so dalje poskrbeli, da se je mutacija ohranila in tako je nastala nova mačka brez dlake.

donskoy brezdlaka mačka

Levkoy

Mačka brez dlake, ki izvira iz ukrajine, nastala pa je s križanjem Donskoy mačke in britanske klapouhe mačke – rezultat je, kot vidite, mačka brez dlake in s povešenimi ušesi.

Ukrainian Levkoy mačka brez dlake

Vir

Peterbald mačka

Še en ruska mačka brez dlake, ki je nastala s križanjem Donskoy mačke in orientalske kratkodlake mačke.

peterbald mačka

Mačke brez dlake so nedvomno nekaj posebnega, pa vendar a niso mačke in psi nekaj posebnega prav zaradi njihovega toplega in mehkega kožuščka? Dlake v stanovanju gor ali dol, sčasoma se jih navadimo in v resnici sploh niso tako hude!

 

Deli s prijatelji
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si

Leave a Reply