Katere mačke za alergike so najbolj primerne?

Katere mačke za alergike so najbolj primerne?

Objavljeno v Nekategorizirano | 0
Deli s prijatelji

Alergija na mačke je precej neprijetna zadeva, sploh če ste po duši veliki ljubitelji živali. Med pasmami mačk pa na srečo najdemo tudi mačke za alergike, torej mačke, ki so bolj primerne za sobivanje z alergiki. Čeprav te pasme običajno imenujemo kar »hipoalergene« mačke, morate vedeti, da mačke, ki ne bi sprožale alergij, ne obstajajo. Obstajajo zgolj take pasme mačk, pri katerih je verjetnost za alergijsko reakcijo manjša, o čemer ste lahko brali v objavi o hipoalergenih psih.

Alergija na mačke in na mačjo dlako je v resnici alergija na protein (Fel D1), ki se nahaja v mačji slini ter na mačje izločke. Ko se mačka neguje, se alergen iz njene sline prenese na dlako, mačja dlaka pa itak dobesedno frči po stanovanju in se ji ne morete v celoti izogniti. Mačke za alergike naj bi proizvedle manj tega proteina, zato naj bi jih tudi alergiki lažje prenašali, seveda če stopnja alergije ni preveč huda.

Še nekaj zanimivosti o alergiji na mačke:

  • Samčki naj bi proizvajali več alergenov kot samičke
  • Nekastrirani samci naj bi v primerjavi s kastriranimi samci prav tako sproščali manj alergenih snov
  • Sicer nihče ne ve zakaj, ampak svetle mačke v primerjavi s temnimi proizvajajo manj alergenov
  • V primerjavi s starejšimi mačkami, se manj alergenov sprošča pri mladičkih. Prav zato se pogosto zgodi, da nekdo vzame mačjega mladiča, čez čas pa ugotovi, da je alergičen na mačke. To je torej lahko eden izmed razlogov.

Mačke za alergike: 10 primerov

Mačke kupujte pri odgovornih vzrediteljih in jih že vnaprej obvestite, kakšna je situacija pri vas. Prav gotovo vam bodo z veseljem svetovali ter vam zaupali njihove izkušnje, z nakupom rodovniške mačke pri preverjenem vzreditelju pa ste lahko tudi prepričani, da z nakupom niste podprli šalabazerja, ki mu gre samo za zaslužek.

Zdaj pa si poglejmo mačke za alergike:

Balijka

Pogosto jo označujemo za dolgodlako siamko. Marsikdo bi pomislil, da to ni mačka za alergike, saj ima dolgo dlako, pa vendar to ne bo držalo. Ta mačka v primerjavi z drugmi proizvaja bistveno manj Fel D1 proteina, ki je sicer glavni krivec za alergijske reakcije.

Orientalska kratkodlaka mačka

Čeprav spada med hipoalergene mačke, jo morajo njeni lastniki redno negovati zaradi prhljaja, ki je prav tako alergen.

Javanka

Nima podlanke in dlaka ji ne izpada na veliko. Manj kožuha in manj dlak po stanovanju pa pomeni tudi manj alergičnih reakcij.

Devon Rex

Devon rex je kratkodlaka mačka z bistveno manj dlake, kot smo je sicer vajeni na mačkah. Sicer zahteva kar nekaj nege, vendar bistveno manj kot recimo orientalska kratkodlaka mačka.

Korniš Rex

Čeprav je primerna mačka za alergike, potrebuje veliko nege, zato morate imate doma podporo družine, ki vam bo pomagala pri negi mačke.

Sfinga

Ker je pri alergijah na mačke kritična mačja dlaka, je popolnoma normalno, da je mačka brez dlake primerna mačka za alergike 🙂 A pozor, ker pa nima dlake, potrebuje nego drugačne vrste. V tem primeru pa veljajo enaka navodila kot zgoraj.

Sibirska mačka

Dolgodlaka mačka, ki proizvaja zelo malo alergenov. Po nekaterih trditvah naj bi 75 % ljudi, ki so alergični na mačjo dlako, popolnoma normalno in brez reakcij sobivalo s sibirsko mačko.

Kako sobivati z mačko, če imate alergije?

  • Po vsakem cartanju z mačke, si roke temeljite operite in si ne dotikajte oči, nosa, ust.
  • Mačko redno češite. Z rednim česanjem in odstranjevanjem mrtve dlake, lahko bistveno zmanjšate alergijske reakcije. Še najbolj pa je, če to opravilo prepustite nekomu izmed bližnjih.
  • Redno čistite mačje stranišče. Če ne gre drugače, to počnite z masko ali pa za pomoč prosite koga izmed bližnjih.
  • Redno sesanje vam ne uide. Kavče zaščitite s prevleko, ki jo odmaknete potem, ko se usedete na kavč, saj tako zmanjšate stik z dlakami.
  • Redno, najmanj 1-tedensko, operite v pralnem stroju njeno ležišče in vse igrače.

Pasme mačk so povzete od tukaj.

Deli s prijatelji
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si

Leave a Reply