Pes ali mačka? Je to dilema ali ne?

Pes ali mačka? Je to dilema ali ne?

Objavljeno v Nekategorizirano | 0
Deli s prijatelji

.Prav verjetno se je že marsikdo, ki si želi imeti domačo žival, vprašal, ali je zanj bolj primeren pes ali mačka. Psi in mačke so najbolj priljubljene domače živali in čeprav se nekateri deklarirajo za zaprisežene pasje ljudi, drugi pa za mačje, prej ali slej vsi priznajo, da imajo tudi najbolj pasji v sebi nekaj mačjega in obratno. Tako pes kot mačka imata svoje specifične potrebe in karakterja, ki pa ju nikakor ne moremo primerjati med sabo in pričakovati enakih rezultatov, kot je recimo izkazovanje naklonjenosti.

Katere so najbolj tipične razlike med psi in mačkami?

Pregovor pravi, da je človek psu gospodar, mački pa lakaj in vsi, ki imamo doma oba predstavnika, se gotovo strinjamo, da to drži kot pribito. Mačke so veliko bolj samosvoje in svojeglave, v mnogih primerih manj odvisne od človeka in na prvi pogled tudi manj navezane nanj. To pogosto sklepamo zaradi tega, ker ko pridemo domov, pes prileti k nam in za nekaj trenutkov celo pomislimo, da mu bo rep odpadel zaradi mahanja, mačka pa nas pogosto zgolj opazuje, po možnosti z varne distance. Včasih se niti prebudi iz sladkega dremeža – zaradi takih in še mnogih podobnih situacij mnogi sklepajo, da se mačke njihovih podanikov ne (raz)veselijo in da so do njih indiferentne, kar pa seveda ne drži, samo čustva in ljubezen do njihovih skrbnikov izkazujejo na drugačen način.

Nedvomno pa drži, da so psi bistveno bolj odvisni od človeka kot mačke. Sploh če živite v bloku, morate imeti na dan dovolj časa in volje, da se odpravite na sprehod s psom, kjer bo v miru opravil svoje potrebe ter se dovolj razgibal. Mačka za opravljanje svoji potreb v večini primerov potrebuje samo čisto in urejeno mačje stranišče, torej odpadejo dolgi sprehodi, vstajanja sredi noči, ko je na sporedu driska in obvezno sprehajanje pod milim nebom v vsakem vremenu.

Med razlikami o psih in mačkah, bi lahko tudi napisala, da so mačke bolj maščevalne, da nam rade nagajajo, da so trmaste in svojeglave … A tako mišljenje samo kaže na to, da vedenja mačk ne razumemo najbolje in jim delamo krivico zaradi tega, ker jih mečemo v isti koš s psi. Psi so nam že od vedno blizu, človek je s psom vzpostavil drugačen odnos, pa ne zato, ker bi bil pes boljši, mačka pa slabša, ampak ker sta si preprosto drugačna in sta skozi zgodovino skupnega druženja opravljala različne naloge.

Ali so mačke res nezahtevne živali?

Ko ljudje razmišljajo o tem, ali je za njih bolj primeren pes ali mačka, včasih zaradi zelo zmotnega prepričanja zmaga mačka – ker “ni zahtevna” in se z njo “ni treba ukvarjati”. To žal ne drži popolnoma. Notranje mačke potrebujejo pozornost skrbnikov, potrebujejo nekoga, ki se bo z njimi ukvarjal – ali zaradi božanja in crkljanja ali kot pajdaš v igri. Res je, da bo mačka lažje zdržala sama 10 ur doma, in bo te ure najverjetneje prespala, vendar pa to ne pomeni, da ne potrebuje socializacije in družabnega življenjavter  pozornosti. Nezahtevne živali žal ne obstajajo! Drugače je seveda v primeru, ko mačka živi zunaj, a življenje zunaj predstavlja za mačke veliko nevarnosti in tveganj; idealna kombinacija je notranje življenje s prostimi izhodi pod nadzorom, a to je že debata za kdaj drugič.

Skratka, če povzamem: pes potrebuje vsakodnevne sprehode in gibanje, kar v večini primerov pomeni velik časovni vložek. A tako kot poskrbimo, da psa peljemo na sprehod, moramo pri mački poskrbeti, da ima vedno čisto mačje stranišče. Mačka sicer ne zahteva toliko našega časa, vseeno pa potrebuje našo družbo in animacijo, izključno notranje mačke pa potrebujejo nekaj prilagoditev v stanovanju, da se bodo dobro počutile.

Naj bo pes ali mačka, upoštevajte karakter!

Vsak pes ali mačka ima svoj karakter, je individualno bitje, ki se izraža na svojstven način. Če se stričeva mačka rada crklja (in vi bi radi imeli muco za crkljanje), ni nujno, da bo enako veljalo tudi za vašo bodočo mačko. Podobno velja pri psih, kjer jih pasme, pasemske predispozicije in geni še toliko bolj definirajo. Če iščete psa, ki vam bo delal družbo na pohodih v hribe, radi pa bi imeli anleškega buldoga … ne bo šlo. Prav zato se pred posvojitvijo ali nakupom živali podučite o njenem karakterju ter specifičnih potrebah. Če boste žival posvojili, vam bodo karakterne lastnosti odlično podali začasni skrbniki živali.

Finančni stroški

Med psom in mačko obstaja še ena bistvena razlika, tematika, ki se je mnogi izogibajo: finance. Dejstvo je, da se samo od ljubezni ne preživi in drugo dejstvo je, da je mačka manjši mesečni strošek kot povprečno velik pes. Običajno je tako, da večji kot je pes, višji je tudi mesečni strošek, če nič drugega pa za hrano.

  • Hrana

Mesečni strošek hrane za mojo mačko, ki se prehranjuje s surovim mesom, je dobrih 30 €, za psa, ki ima slabih 30 kg, odštejem cca. 80 € (in se prav tako prehranjuje s surovo hrano). Torej praktično 1,5-krat več, za kar mi seveda ni žal, a bodimo realni – tudi finance je treba vzeti v zakup, saj denar ne pada z neba (vsaj pri meni ne). Večji kot je pes, večji bo tudi strošek veterinarske oskrbe, čeprav lahko tukaj cene zelo varirajo in je odvisno od tega, za kakšne težave gre. Če mora mačka na komplicirano operacijo boste zanjo gotovo odšteli več kot za rutinski pregled psa pri veterinarju.

  • Oprema

Potem je tukaj še oprema za psa in mačko, ki je za slednje spet bistveno bolj poceni. Dejstvo je, da lahko tako za psa kot za mačko odštejemo milijone, ampak če se omejimo zgolj na osnovno opremo, je mačka potrebuje bistveno manj: mačji wc in pesek, transporter, praskalnik in nekaj igrač, ki jih lahko izdelamo tudi sami, poleg tega pa se mačje princese hitro zadovoljijo s prazno kartonsko embalažo, papirnatimi vrečkami, žogicami iz alufolije, ki ne stanejo praktično nič.

Pes potrebuje oprsnico,povodec, transporter oz. ustrezno zaščito za avto (vse to je potrošni material!), boks za stanovanje, ležišče (pri mačkah je običajno tako, da ležijo povsod drugje, samo na njim namenjenem ležišču ne), igrače, ležišče … in tukaj se cena spet odmerja glede na velikost psa: večji kot je, več nas bo vse to skupaj stalo. In seveda je kosmata pasja ljubezen vredna vsakega centa 🙂 Ampak, to so pač dejstva.

  • Šolanje

Pri psu nam lahko dodatne stroške še nakoplje šola in morebitni hobiji in pasji športi, kot je recimo agility. Seveda to ni obvezno, čeprav je dobra šola odlična za socializacijo, a pri mačkah teh stroškov pač ni; šola za mačke ne obstaja, agility poligon pa ji lahko pričaramo kar v dnevni sobi.

Ključno vprašanje: kakšen je vaš življenjski stil?

Če radi dolgo spite in konce tedna preživljate v pižami do kosila, prosti čas, ki vam ostane po napornem delovnik, pa najraje preživite na kavču in se še vedno sprašujete ali pes ali mačka, potem bo mačka prava izbira, saj boste lahko vse od naštetega počeli skupaj z njo. S psom to namreč ne bo šlo tako gladko: kratek sprehod zjutraj, obvezno nekaj daljšega čez dan in verjetno še kaj krajšega vmes. Služba gor ali dol, utrujeni ali ne.

Življenje v hiši z vrtom to nekoliko olajša in zmanjša število dnevnih sprehodov, a vrt nikakor ne sme biti potuha, da psu ne privoščite kakovostnega sprehoda! Če pa živite v bloku brez dvigala, to pomeni kar nekaj več hoje dnevno. Ampak če ste predani, se seveda vse da: midva s psom greva 4-krat dnevno na sprehod, prvič zjutraj okoli 7. ure, pa če dežuje ali sneži, mačka pa se ob tem času najraje greje na radiatorju.

Pomembno: menjava okolja in potovanja

S psom je bistveno lažje se odpraviti na vikend ali potovanje. Pri mački so vsi tej podvigi bistveno težji: menjava okolja ji predstavlja velik stres, saj se v domačem okolju (teritoriju) počuti varno, medtem ko je psu najbolj pomembno to, da je ob skrbniku. Če pa ste pogosto zdoma in bi vaše živali, ne glede na to, ali je to pes ali mačka, dneve preživaljali večinoma sami doma, razmislite, ali je posvojitev ali nakup kosmatega prijatelja pametna poteza v tem trenutku.

Kaj pa imata pes in mačka skupnega?

Pes in mačka sta živi bitji, ki pomenita odgovornost. Načeloma velja, da je mačka manjša odgovornost kot pes, a to je odvisno od situacije do situacije; diabetična mačka, ki mora 2-krat dnevno dobiti svojo dozo inzulina, se meni niti pod razno ne zdi majhna odgovornost.

Ne glede na to, kdo bo na koncu zmagal, pes ali mačka, vedno boste morali poskrbeti za varstvo, ko boste kam šli in živali ne boste mogli vzeti s sabo (ne, tudi mačke ni pametno puščati čez vikend same in brez nadzora).

Oba potrebujeta ustrezno nego; dolgodlaka mačka celo več kot povprečen kratkodlaki pes, tako da to imetje v mislih, če menite, da je mačka nezahteva, si pa želite krasno dolgodlako lepotico. Oba tudi potrebujeta ustrezno veterinarsko oskrbo, ko in če pride do težav. In oba prav tako potrebujeta ustrezno kakovostno prehrano, najbolje da naravno.

Ne glede na to, za koga se boste odločili, tako pes kot mačka vam bosta vračala brezpogojno ljubezen in vdanost, a oba na načine, ki si med seboj niso primerljivi. Zato jih pa imamo radi, a ne?

Življenje s psom je vsekakor lepše kot življenje brez psa, življenje z mačko je nekaj posebnega, življenje s psom in mačko pa še toliko bolj! Vesela bom, če boste vaše izkušnje delili v komentarji.

Deli s prijatelji
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si

Leave a Reply