Stres pri mačkah: splošni znaki in rešitve

Stres pri mačkah: splošni znaki in rešitve

Objavljeno v Nekategorizirano | 0
Deli s prijatelji

Osamitev, uriniranje po stanovanju ter zavračanje hrane marsikateri mačji lastnik pripiše tipičnemu vedenju mačk in s tem lahko brez težav spregleda stres pri mačkah ali morda celo katero izmed resnih zdravstvenih težav. Če pri svoji mački opazite katerega izmed spodnjih znakov, ukrepajte čim prej, pri veterinarju izločite morebitne zdravstvene težave, na koncu prispevka pa preberite nekaj preprostih namigov, kako odpraviti stres pi mačkah.

8 znakov, da je mačka lahko pod stresom

Marsikdo si bo mislim, da je to tipično vedenje za mačke, vendar ni vedno tako.

 • Uriniranje izven mačjega stranišča

Če pogosto najdete lužice povsod drugje, samo ne v mačjem stranišču, je mogoče to znak, s katerim vam mačka želi nekaj sporočiti. Mačke nam s svojim urinom želijo nekaj sporočiti, saj z njim označujejo svoj teritorij ali, ne boste verjeli, izkazujejo ljubezen. Takega početja ne smete kaznovati, temveč morate ugotoviti, zakaj do njega prihaja. Stres pri mačkah je eden izmed razlogov, lahko gre tudi za vnetje sečil. Ukrepajte raje slej kot prej, da ugotovite resnične razloge za to mačje početje.

 • Pretirano lizanje in praskanje

Mačke so znane po svoji čistoči in rednih ter temeljitih higienskih navadah, vendar je vsako pretiravanje v tej smeri lahko odraz neke težave. Če se mačka liže in grize do gole kože in krvi, to prav gotovo nima več veliko veze z vsakdanjo higieno, enako velja za praskanje. Lahko gre za alergijo na določeno hrano ali pa je tako početje znak, da je vaša mačka pod stresom.

 • (Popolna) osamitev

Čeprav so v mačke v primerjavi s psi bolj samotarske živali in niso odvisne od krdela, popolna izolacija in skrivanje nista najbolj zdrava in primerna. Mačka se lahko boji, lahko ima slabo izkušnjo, lahko se je kaj zgodilo, ko vas ni bilo doma … To je definitivno početje, ki mu morate priti do dna.

 • Prebavne težave kot sta driska in zaprtje

Prebavne težave pri mačkah so lahko pokazatelj različnih zdravstvenih težav in jih ne smemo ignorirati. Kronične prebavne težave lahko nakazujejo tudi stres pri mačkah. Vsaka mačka je drugačna in pri vsaki mački se težave kažejo na različne načine.

 • Izguba apetita

Če je vse po starem, niste menjali hrane ali ni prišlo do drugih sprememb v življenju mačke, potem izguba apetita ni najboljša situacija. Obstaja veliko zdravstvenih razlogov, zakaj mačka zavrača hrano, med drugim tudi stresne situacije. Ukrepajte raje prej kot slej, saj mačke nikakor ne smejo stradati!

 • Pretirano mijavkanje

Mijavkanje je seveda popolnoma normalno, s pretiranim mijavkanjem pa vam mačka želi nekaj sporočiti in na vas je, da ugotovite, kaj je to. Živali na žalost ne govorijo človeškega jezika, zato se moramo malo potruditi, da jih razumemo.

 • Pretirano spanje

Vemo, da so mačke kraljice spanja, ki spijo tudi po 20 ur na dan. Vemo pa tudi, da vse mačke ne spijo enako dolgo, nekatere so bistveno bolj aktivne ali pa imajo samosvoj urnik. Ko relativno aktivna mačka izgubi voljo do običajnih aktivnosti in spi bistveno dlje od povprečja, mora vsak odgovoren mačji lastnik raziskati zakaj.

 • Agresija do drugih živali in ljudi

Agresija ni nujno znak dominance in nečimrnosti, ampak lahko je eden izmed simptomov stresa ali druge bolezni, sploh če do takega početja pride brez predhodnega opozorila. To je še ena izmed situacij, ko morate nujno ukrepati.

Kako preprečiti in omiliti stres pri mačkah?

Najprej poskusite ugotoviti, kaj pri vaši mački povzroča stres, potem pa ukrepajte temu primerno. Spodaj je nekaj splošnih rešitev, ki vam bodo gotovo prišle prav.

 • Mački v stanovanju omogočite varno zatočišče – brlog. K sreči mačke v tem pogledu niso zahtevna bitja in odlično skrivališče ali zatočišče ji omogoča že narobe obrnjena kartonska škatla, polica na višjem nivoju, praskalnik z duplino ali praskalnik z visokim ležiščem. Mačke se na visokih pozicijah počutijo bolj varno in samozavestno, saj imajo tako večji občutek kontrole nad dogajanjem.
 • Redno se ukvarjajte z mačko, igrajte se z njo na tak način, ki njej ustreza; po stanovanju ji skrivajte plišasto miško ali katero drugo igračko, uporabite perje na palici in podobne igrače za mačke, ki bodo stimulirale njen lovski nagon. Taka fizična aktivnost pomeni tudi mentalno zaposlitev in prvi korak pri premagovanju stresa. Igrače za mačke lahko naredimo tudi sami.
 • Mački lahko pomagate tudi z Bachovimi esencami. Rešilna mešanica je sicer zelo univerzalna, vendar je bolje, če poiščete pomoč strokovnjaka, ki bo predpisal idealno kombinacijo Bachovih esenc za vašo mačko. Vseh esenc je več kot 20 in vsaka pokriva svoje področje.
 • Nekatere mačke se bolje počutijo v dvoje. To velja sploh za tiste mačke, ki so bolj družabne. V tem primeru bo pomagalo, če mački omislite mačjo družbo. Bodočo sostanovalko izberite glede na njen karakter in ne to, kako je vam všeč.
 • Za zdravje mačke je pomembna tudi pravilna prehrana. Ker so mačke obligatorni karnivori, naj bo hrana temu primerna – surova in mesnata.
Deli s prijatelji
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si
Kupite hrano in opremo za živali na zoohit.si

Leave a Reply